Pysselstafett: Lavendelskorpor med vit choklad

 
Så har det blivit dags för mig att ta över stafettpinnen i denna pysselstafett. Spännande!
Igår kunde vi se ett Creme Fraiche-lock förvandlas till hösttavla i Susannes Blogg och idag tänkte jag bjuda på mitt bästa recept på skorpor, för dagen smaksatta med Lavendel och Vit Choklad.
 
Torkad lavendel hittar man i sin trädgård eller kruka, om inte så finns det återförsäljare lite här och där och på nätet.
 
 
Recept:
3 ägg
1,5 dl socker
150 gram vit choklad
100 gram smör
1-2 msk torkad lavendel
Ca 7 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
råsocker om önskvärt.
 
 
Sätt ugnen på 200 C. Smält smöret och låt svalna.Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vit choklad, smör,och lavendel. Var lite sparsmakade när det gäller lavelndeln, vi vill ju inte ha skorpor som smakar tvål eller hur? Än värre farmors garderob... En till två matskedar räcker. Nåväl, åter till receptet - Blanda mjöl och bakpulver och rör ner försiktigt i smeten.
Knåda samman till en deg och dela upp den i fyra delar. Rulla ut varje del till en längd och lägg på bakpappersklädd plåt, platta ut längderna något med fingret, pensla med smör eller ägg, strö över råsocker och sedan - SKJUTS in i ugnen. ( I mitten på 200 C, cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg)
 
 
 
Ta ut plåten och låt svalna något. Sänk värmen på ugnen till 75 C.
Skär längderna i önskvärda bitar, lägg dem med snittytan uppåt och SKJUTS in i ugnen igen. 
 Nu får man hålla till godo en timme ungefär, sedan kan de tas ut och svalnas av innan det är fikadags.
 
Har man inte tid att vänta så länge som en hel timme så försäkrar B1 att smeten är högst ätbar den med!
 
(psst ett litet tips för julbaket - byt ut lavendeln mot 1 - 2 påsar saffran and let the magic happen)
 
 
 Slutet gott - allting gott. I det här fallet en skorpa av det mörare slaget som doftar fantastiskt och i mitt tycke en riktig delikatess. Och delikatesser kan man ju inte få för många av, speciellt inte såhär års. Nu tackar jag för mig och lämnar över stafettpinnen till Johanna Kaffepanna som tar över imorgon.
Mer om Pysselstafetten och hela schemat hittar du här.
1 Emma/pysslamer.se:

skriven

Det låter fantastiskt gott! Vilken rolig och lyxig smakkombination :)

Svar: Tack! Bara att prova ! =)
Elin

2 mamma:

skriven

hoppas det finns en skorpa kvar på lördag.

Svar: Det gör det garanterat!
Elin

3 Stina / Allra Helst:

skriven

Ser riktigt gott ut. :-) Och lagom avancerat (lätt) att göra också. :-)
Kram!

Svar: Ja lättare än så blir det inte! =) Tack för ett bra initiativ! =)
Elin

4 Jill:

skriven

Mm, vilka fina bilder det ser riktigt gott ut. Måste provas!

Svar: Tack! Hoppas du gillar det!
Elin

5 Henrietta:

skriven

Så gott! Jag har aldrig bakat med lavendel men kanske jag skulle testa nu!

//Henrietta

Svar: Ja det tycker jag. Gillar man inte smaken kan man ha dem i en burk och ta fram och lukta på ibland =)
Elin

6 lopplisa:

skriven

Mmmm.. spännande receptkomposition!! Kul presentation :)

Svar: tack ska du ha ! =)
Elin

Kommentera här: